Ομιλία της Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλλιόπης Βέττα στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του Υπουργείου Τουρισμού.
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε σήμερα στη Βουλή ως εισηγήτρια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».
Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι το νομοσχέδιο δεν δικαιώνει τον τίτλο του, όπως αποδείχθηκε στις επιτροπές και την ακρόαση φορέων, καθώς δεν κομίζει τίποτε ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό για την ενίσχυση του αειφόρου και βιώσιμου τουρισμού.
Όπως ανέφερε η Βουλευτής, βρισκόμαστε στο πέμπτο έτος διακυβέρνησης της Ν.Δ. και δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού. Αντιθέτως, υφίστανται μόνο παλινωδίες και πισωγυρίσματα, γεγονός που επιβεβαιώνεται με τις καταργήσεις φορέων και τις αποσύρσεις ρυθμίσεων που είχαν εισάγει προηγούμενοι υπουργοί, αλλά και με την απουσία μελετών για τις επιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων ή από την έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου.
Ειδικότερα, έκανε μνεία στην κατάργηση και εκκαθάριση, αντίστοιχα, της «Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου», και της Α.Ε. «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», επισημαίνοντας ότι αποδείχθηκε βάσιμη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τις δύο δομές, που προκάλεσαν οικονομική αιμορραγία και θεσμική καθήλωση.
Στη συνέχεια, η κ. Βέττα επεσήμανε ότι η νέα παράταση της κατάταξης των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών όσο και η αντίστοιχη διάταξη για το Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας για την κυβερνητική πολιτική.
Παράλληλα, η Βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στην απουσία ειδικών μέτρων στήριξης των περιοχών και των τουριστικών μονάδων που βίωσαν τις καταστροφές του καλοκαιριού, τονίζονται ότι ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης: «ούτε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024 προβλέπονται στοχευμένες ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, κάτι φυσικά που επηρεάζει άμεσα και τις σχετιζόμενες με αυτές θέσεις εργασίας»
Στη συνέχεια, επέκρινε την κυβέρνηση για κενά, ερωτήματα και αστοχίες στη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, του Παρατηρητηρίου για τη Μεσόγειο και του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι κανένας τομέας της κυβερνητικής πολιτικής δεν σχετίζεται με τη περιφερειακή ανάπτυξη και την αειφορία, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Κλείνοντας την εισήγηση της η κ. Βέττα τόνισε: «Η προχειρότητα και η ευκαιριακή νομοθέτηση που κατά κόρον έχει επιδείξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα του Τουρισμού καταδεικνύει, εκτός από αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, και έλλειψη οράματος για μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και θα εντάσσεται με όρους σεβασμού στο πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε προορισμού. Αυτό είναι που πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό βασίζουμε το δικό μας όραμα»
Ολόκληρη η ομιλία της κ. Βέττα:
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης». Είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο ολοκληρωμένο νομοθέτημα αλλά για συρραφή 12 όλων κι όλων επιμέρους διατάξεων με εντελώς αποσπασματικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και η πολιτική ηγεσία, ακόμα και αν προτιμά τον όρο «ερανιστικό» που εισήγαγε ο κ. Βορίδης.
Ο δε τίτλος του νομοσχεδίου έχει μάλλον επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών. Άλλωστε λίγες μόνο από αυτές θα μπορούσαν, έμμεσα μόνο και σε πολύ περιορισμένο βαθμό, να συμβάλλουν δυνητικά στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ωστόσο, μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε και να συζητήσουμε στην επιτροπή και γενικότερα θέματα που άπτονται του τουρισμού και το πώς τελικά αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη κατά την περίοδο διακυβέρνησής της.
Και εκεί, ομολογώ, ότι μπερδευτήκαμε.
Διότι όλη αυτή η αλλοπρόσαλλη και πρόχειρη νομοθέτηση αποκάλυψε τελικά ότι η κυβέρνηση αδυνατεί εδώ και χρόνια να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό, παρά την τεράστια συνεισφορά του τομέα αυτού στο εθνικό ΑΕΠ.
Βρισκόμαστε ήδη στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο κάθε υπουργός που διαδέχεται τον άλλον σε αυτό το χαρτοφυλάκιο είτε αποστασιοποιείται από τον προηγούμενο είτε «αντιπολιτεύεται» τον προηγούμενο, ξηλώνοντας ή τροποποιώντας προηγούμενες ρυθμίσεις της ίδιας κυβέρνησης.
Ένα διαρκές ράβε – ξήλωνε δηλαδή, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.
Μεταξύ άλλων, με το παρόν νομοσχέδιο καταργείτε σήμερα 2 σκανδαλώδεις διατάξεις που εισήχθησαν το 2021. Πρόκειται για την «Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου», την οποία καταργείτε και την Ανώνυμη Εταιρεία «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», την οποία οδηγείτε σε λύση και εκκαθάριση. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δικαιώθηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των φορέων και των απλών πολιτών που εναντιώθηκαν στην νομοθέτησή τους και υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον ενάντια στην προσπάθεια υφαρπαγής και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ποιος όμως πληρώνει τα «σπασμένα», κυρία υπουργέ, από τις ζημιές και τα προβλήματα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και της ίδιας της χώρας; Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή είπατε ότι η σύσταση της επιτροπής για το Ναυάγιο αποδείχθηκε ατελέσφορη και ότι η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας για τις Ιαματικές Πηγές ήταν αναποτελεσματική και προκάλεσε «δημοσιονομική αιμορραγία». Αυτό που δεν απαντήσατε όμως είναι το πόσο μας κόστισε τελικά μέχρι σήμερα αυτή η «δημοσιονομική αιμορραγία», που η δική σας κυβέρνηση προκάλεσε και πόσο θα συνεχίσουν να μας κοστίζουν τα απόνερα αυτών των επικίνδυνων ρυθμίσεων στο μέλλον.
Το νομοσχέδιο, ωστόσο, αποτελεί κραυγαλέα παραδοχή αποτυχίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ., της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και του επιτελικού κράτους και για άλλους λόγους. Γιατί συνεχώς αποτυγχάνει να τηρήσει τους στόχους, τους όρους και τα ορόσημα που το ίδιο θέτει. Αυτό φαίνεται, τόσο από τη διάταξη για την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών με τις συνεχείς παρατάσεις όσο και από τη διάταξη για το Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», που συνιστά ομολογία της αποτυχίας υλοποίησής του.
Το Πρόγραμμα βγήκε με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος, ενώ σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως ο Βόλος, το Πήλιο, η Λάρισα, τα Τρίκαλα κλπ- η κατάσταση είναι δραματική μετά τις πλημμύρες και υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν και τα Χριστούγεννα.
Όμως, με αιμορραγούσες ακόμα της πληγείσες περιοχές της πατρίδας μας από τις πρόσφατες καταστροφές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, το πρώτο που θα περιμέναμε να δούμε σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, που θεωρητικά πραγματεύεται «την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», θα ήταν έστω κάποιες πρωτοβουλίες που να αφορούν τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν υποστεί ολική καταστροφή και ανυπολόγιστες ζημιές στις περιουσίες, στις επιχειρήσεις και εν γένει στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οι αποζημιώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ζημιές και τις μακροχρόνιες συνέπειες στον κλάδο από τις τεράστιες πυρκαγιές ή τις πλημμύρες, σε Ρόδο, Βόλο. Πήλιο, Θεσσαλία, Αλεξανδρούπολη και αλλού και αυτό άλλωστε δήλωσαν και οι φορείς προχθές στην επιτροπή: «Ουσιαστική βοήθεια δεν έχει υπάρξει στην περιοχή» είπε αυτολεξεί ο εκπρόσωπός τους από τη Θεσσαλία.
Και παρά τις διάφορες υποσχέσεις που ακούστηκαν, οφείλω να επισημάνω ότι ούτε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024 προβλέπονται στοχευμένες ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, κάτι φυσικά που επηρεάζει άμεσα και τις σχετιζόμενες με αυτές θέσεις εργασίας.
Δεν είδαμε καμία νύξη για όλα αυτά στο νομοσχέδιο, αλλά θα μου πείτε, πώς να περιμένουμε έναν σχεδιασμό στα επιμέρους, όταν δεν υπάρχει στη χώρα κανένας σχεδιασμός ούτε καν στα βασικά για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας;
Διότι, σε έναν εθνικό σχεδιασμό, αν αυτός υπήρχε, θα έπρεπε να προηγηθούν πολύ πιο σημαντικά θέματα, όπως οι επιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων και του ανεξέλεγκτου τουριστικού real estate στις εκτός σχεδίου και στις προστατευόμενες περιοχές, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, τα Ειδικά Χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ ή για τις περιοχές Natura κλπ, ώστε να μπορούμε ΟΝΤΩΣ να συζητήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη και το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς.
Αλλά, προφανώς, όταν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ρυθμίσει τίποτα σχετικό με βιωσιμότητα και αειφορία, όπως απεδείχθη και στο παρελθόν. Άλλωστε και τα δύο προηγούμενα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό, που εκπονήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων το 2009 και το 2014, επιτρέποντας να χτίζονται τα πάντα και παντού, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του 2015 και του 2017 ενώ και το Ειδικό Χωροταξικό που ξεκίνησε να εκπονείται το 2018, μας είπατε ότι θα έρθει το 2024. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ανησυχούμε πολύ για το τι θα περιλαμβάνει τελικά.
Στο μεταξύ, το μόνο που ακούμε το τελευταίο διάστημα από την κα υπουργό είναι εξαγγελίες επικοινωνιακού τύπου, όπως ότι «προωθείται αλλαγή στρατηγικής», ότι το Υπουργείο Τουρισμού «χαράσσει νέα στρατηγική», ότι «η νέα στρατηγική θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο» κ.λπ..
Και αναρωτιόμαστε: Υπήρχε τελικά μέχρι σήμερα κάποιος σχεδιασμός στο υπουργείο, ναι ή όχι; Ποια ήταν «η παλιά» και ποια «η νέα» στρατηγική της ΝΔ που «τώρα ξανασχεδιάζεται»; Πού απέτυχε «η παλιά» και γιατί απαιτείται «νέα»; Είναι αυτονόητο ότι οφείλετε κάποιες απαντήσεις ως κυβέρνηση, όχι μόνο σε εμάς αλλά κυρίως στον τουριστικό κλάδο και στους πολίτες για όλη αυτή την προχειρότητα και το «πάμε κι όπου βγει» και στον Τουρισμό.
Μιλάτε για βιωσιμότητα αλλά τα έργα της κυβέρνησής σας απέχουν πολύ από μια Βιώσιμη Πολιτική για τον Τουρισμό. Θέλετε να δούμε πώς αποδεικνύεται αυτό;
Καταρχάς επειδή εσείς οι ίδιοι λέτε ότι τώρα θα αλλάξετε στρατηγική, ενώ ήδη κυβερνούσατε 4 χρόνια. Και το λέτε για ένα πεδίο που, αν μη τι άλλο, απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό. Τι κάνατε μέχρι σήμερα;
Δεύτερον, επειδή βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Σας επισημάναμε ότι πριν φέρετε σκόρπιες διατάξεις που δήθεν αφορούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, θα έπρεπε να προηγηθούν πολύ πιο σημαντικά θέματα, όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που πλέον μετατίθεται για το 2024.
Τρίτον, επειδή παίζετε το κρυφτούλι με τη μηδενική απορροφητικότητα και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη στιγμή που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ακόμη κανένα έργο, ούτε υποδομών ούτε κατάρτισης. Η Υπουργός μας είπε εχτές ότι στο τέλος του μήνα αναμένονται οι προκηρύξεις των έργων ενώ το πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023». Δηλαδή ένα εργαλείο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υφίσταται εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ξεκινήσει να αξιοποιείται καν. Ευχόμαστε πραγματικά να αξιοποιηθούν όντως και με διαφάνεια τα χρήματα αυτά και να μην παρουσιαστούν φαινόμενα τύπου «σκόιλ ελικικού» για να μπαλωθεί η αβελτηρία ετών.
Συνοψίζοντας και με τα δικά σας λόγια λοιπόν:
1. Θα φτιάξετε στρατηγική για τον Τουρισμό τον Νοέμβριο του ‘23, ενώ είστε κυβέρνηση από τον Ιούλιο του ’19
2. Θα αρχίσετε να αξιοποιείτε το Ταμείο Ανάκαμψης τον Δεκέμβριο του ‘23 για έργα ενταγμένα ήδη από το ‘21 και το ‘22 και
3. Θα καταθέσετε ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό κάπου στο 2024, μετά από 5 χρόνια ανύπαρκτης, όπως αποδεικνύεται, τουριστικής διακυβέρνησης.
Και όλα αυτά τα λέτε στρατηγική.
Εμείς από την άλλη τα λέμε ευκαιριακό σχεδιασμό και προχειρότητα και επανακαταθέτουμε την πρότασή μας να ανακατευθύνετε κάποιους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη και την ενίσχυση υποδομών των τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και αλλού από τις πρόσφατες καταστροφές, αντί να διαθέτετε σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες…
Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού εκφράσαμε την επιφύλαξή μας, καθώς δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στο γιατί δεν προκρίθηκε η αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του υφιστάμενου οργάνου εθνικής εμβέλειας, το οποίο καταργείτε, ενώ θα μπορούσε να τροποποιηθεί, αναπτύσσοντας παράλληλα περιφερειακή διάσταση και δικτύωση με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων κατά περίπτωση. Επιλέγετε έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό ελέγχου και επιβολής των κυβερνητικών επιδιώξεων παρά έναν αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μηχανισμό χάραξης πολιτικής. Και αυτό μας προβληματίζει.
Ως προς το Παρατηρητήριο για τη Μεσόγειο, που μάλλον θεσπίζεται για να δικαιολογηθεί κάπως και ο τίτλος του νομοσχεδίου, δεν έχετε ακόμη απαντήσει πως και με ποιον τρόπο, με ποιο προσωπικό, με ποιους πόρους κλπ θα λειτουργήσει, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ως δομή του Υπουργείου Τουρισμού ούτε το Εθνικό Παρατηρητήριο.
Τέλος, το Συμβούλιο Οινοτουρισμού είναι ένα όργανο που όντως προσδοκούν οι φορείς της συγκεκριμένης κατηγορίας τουρισμού και ελπίζουν να φέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, χωρίς φορείς υλοποίησης και λειτουργικές δομές δεν είναι ορατό πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό. Περαιτέρω, δημιούργησε κάποιο προβληματισμό και το γεγονός ότι στο Συμβούλιο δεν εκπροσωπείται ο γαστρονομικός Τουρισμός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Οινοτουρισμό, ενώ οι επικαλούμενοι λόγοι σύστασής του ισχύουν για όλες τις μορφές τουρισμού, με τις οποίες δεν ασχολείται καθόλου το νομοσχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου προέχει η κυβέρνησή σας να μεριμνήσει άμεσα για τις αγροτικές αποζημιώσεις ή για την ακρίβεια που πλήττει την πρωτογενή παραγωγή και τα αγροτικά εφόδια από το να συστήνει επιτροπές που, ελπίζουμε να λειτουργήσουν κι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα λύσουν τα άμεσα και μεγάλα προβλήματα των παραγωγών.
Η επιφύλαξη που εκφράζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδράζεται κυρίως στην μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης που δεν μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.
Κανέναν άλλωστε δεν μπορεί να πείσει μια κυβέρνηση, που τώρα δήθεν κόπτεται για τη βιωσιμότητα και την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό νομοθετούσε επιτροπές και ίδρυε ανώνυμες εταιρείες για να υφαρπάξει τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση της ίδιας της χώρας.
Η προχειρότητα και η ευκαιριακή νομοθέτηση που κατά κόρον έχει επιδείξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα του Τουρισμού καταδεικνύει, εκτός από αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, και έλλειψη οράματος για μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και θα εντάσσεται με όρους σεβασμού στο πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε προορισμού.
Αυτό είναι που πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό βασίζουμε το δικό μας όραμα.
Comments