Άρθρο της Καλλιόπης Βέττα στο www.tourismtoday.gr σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τουρισμό, εν όψει των Ευρωεκλογών.
"Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς κλάδους της οικονομίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζεται ότι το 2019, ο τουρισμός συνέβαλε στο ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 9,9% ενώ το 11,6 % του συνολικού εργατικού της δυναμικού, περίπου 23,5 εκ. θέσεις εργασίας, απασχολείται στον τομέα. Επιπλέον, περισσότερο από το 99% των επιχειρήσεων του τομέα ανήκουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. χαράζει τη δική του τουριστική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη στόχων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας μας. Η βιωσιμότητα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών και νέων μορφών τουρισμού αποτελούν για εμάς προτεραιότητα, πάντα όμως με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο.
Επιπλέον, η προστασία και διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών μας πόρων, η βιώσιμη διαχείρισή τους ως τουριστικών πόρων, η δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, η πλήρης αναμόρφωση της τουριστικής εκπαίδευσης και η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στο τουρισμό, που θα προσελκύουν αντί να διώχνουν εργαζόμενους, είναι ζητήματα που ιεραρχούμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.
Η ΕΕ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της μεταξύ των κρατών – μελών συνεργασίας και επομένως η ανάπτυξη κοινής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων. Άλλωστε, η εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση του αντίκτυπου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή, αναδεικνύονται ως κοινές προκλήσεις που απαιτούν συλλογική δράση.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το κύριο πλαίσιο πολιτικής για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, η ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. είναι απαραίτητη για τη συνδιαμόρφωση των κοινών μας στόχων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που οδήγησε στην πρώτη ευρωπαϊκή ατζέντα για τον Βιώσιμο Τουρισμό έως το 2030. Επιπλέον, η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό και η σύσταση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τον Τουρισμό αποτελούν σημαντικές μας προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Εν κατακλείδι: Η διεθνής συνεργασία στο εξωτερικό και η υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών στην πράξη -και όχι στα λόγια- στο εσωτερικό, αποτελούν προϋπόθεση για να πετύχουμε κοινωνικά δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη."
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο αφιερώματος σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων για τον τουρισμό και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Comments