top of page

"Καθιστάτε τα μνημεία και τα σύμβολα της χώρας μας αγοραία προϊόντα για πάσα χρήση" (video)

Έγινε ενημέρωση: 21 Ιουλ 2020

Παρέμβαση της κ. Καλλιόπης Βέττα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (3η συνεδρίαση), κατά την εξέταση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".






Η κ. Βέττα τοποθετήθηκε κατά την 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το "Ακροπόλ" το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002), στην κατεύθυνση της ανεξέλεγκτης εμπορικής εκμετάλλευσης των κινητών και ακίνητων μνημείων της χώρας, θίγοντας υπέρμετρα τα ηθικά και οικονομικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου επί των μνημείων της χώρας. Παράλληλα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


Κυριότερα σημεία της τοποθέτησης της Καλλιόπης Βέττα στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής:


Σχετικά με την Αγία Σοφία:


"Κυρία Υπουργέ, πέρα από την όψιμη και χλιαρή, θα λέγαμε, δημόσια αντίδρασή σας με την επιστολή που στείλατε στις 25/6/2020 στα κράτη – μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, μπορείτε ενημερώσετε υπεύθυνα την επιτροπή μας σε ποιες άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες γνωστοποίησης και διεθνοποίησης του ζητήματος είχατε προβεί, είτε εσείς, είτε η Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία ορίσατε εσείς η ίδια τον Αύγουστο του 2019; Σας ρωτώ, γιατί οι προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό". Και ακόμη:


"Με ποια αξιοπιστία, κυρία Υπουργέ, θεωρείτε ότι θα σταθεί η χώρα μας έναντι άλλων κρατών-μελών της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα διεκδικήσει τη στήριξή τους και θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες συμμαχίες για το θέμα αυτό, όταν το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταφέρει με τις πολιτικές σας αποφάσεις σε άλλα θέματα, να καταστήσει τη χώρα ΥΠΟΛΟΓΗ έναντι της Διεθνούς Κοινότητας για την καταστροφή μοναδικών μνημείων, όπως το βυζαντινό σταυροδρόμι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καταπατώντας Διεθνείς Συνθήκες; Ποιον θα πείσετε, όταν, ακόμη και σήμερα, φέρνετε ενώπιόν μας διατάξεις που τροποποιούν τον αρχαιολογικό νόμο, καθιστώντας τα μνημεία της χώρας μας αγοραία προϊόντα για πάσα χρήση;"


Για τα Άρθρα 20 και 25 του νομοσχεδίου, με τα οποία σαφώς καταστρατηγείται το θεμελιώδες άρθρο 46 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002:


"Κυρία Υπουργέ, σε όλες τις, εδώ και δεκαετίες, εκδιδόμενες από το ΥΠΠΟΑ άδειες παραγωγής και χρήσης απεικονίσεων μνημείων από τρίτους αναγράφονται τα εξής:

  • «Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

  • «Η χρήση των απεικονίσεων σε καμία περίπτωση δε θα αλλοιώνει το περιεχόμενό τους ή θα θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα εικονιζόμενα μνημεία».

Επομένως, η υποχρέωση του κράτους να προστατεύει, να υπερασπίζεται και να διαφυλάττει τα δικαιώματα των μνημείων της χώρας από κάθε κακόβουλη ή μη αδειοδοτημένη οικονομική εκμετάλλευση από τρίτους οφείλει να είναι διαρκής, αδιαπραγμάτευτη και αυτονόητη.


Αυτά τα δικαιώματα, που είναι ταυτόχρονα και δικαιώματα του ελληνικού λαού, δηλαδή του συλλογικού κτήτορα των μνημείων, σεβάστηκαν και ΔΕΝ ΕΘΙΞΑΝ, κυρία Υπουργέ, ΟΛΟΙ οι προκάτοχοί σας στον υπουργικό θώκο του Υπουργείου Πολιτισμού.


Πρόκειται για Δημόσιους Πόρους και για περιουσία του ελληνικού λαού και ΟΧΙ για δική σας περιουσία ώστε να την διαχειρίζεστε κατά το δοκούν, με προσωπικές ερμηνείες και προσωπικές στοχεύσεις, μετατρέποντας τα μνημεία σε αγοραία προϊόντα.

Θέλετε αυτό τελικά να συνοδεύει στο μέλλον την παρακαταθήκη και το έργο σας;
Αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείτε πολλαπλή ζημία για το Δημόσιο, τόσο οικονομική, όσο και ηθική;
Ότι εμπορευματοποιείτε, εσείς και η κυβέρνησή σας, τα σύμβολα της χώρας;

Αντιλαμβάνεστε ότι, το μόνο που κάνετε με την τροποποίηση του άρθρου 46 είναι απλώς να υποδεικνύετε σε κάποιον ιδιώτη το πώς θα αποφύγει με «νομιμοφάνεια» την αδειοδότηση για την παραγωγή και χρήση αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων και την καταβολή των προβλεπομένων τελών;


Γιατί αυτό ακριβώς κάνετε. Με πλήθος εξαιρέσεων που ανέπτυξα και στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής και ενδεικτικά, όπως σημειώθηκε και από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλείτε πολλαπλή ζημία στο Δημόσιο, ως εξής:


1. Ζημία από τον περιορισμό στην αδειοδότηση και στην υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών, τόσο για τη δημιουργία αντιγράφων όσο και για τα απεικονιζόμενα πολιτιστικά αγαθά, με πρωτοφανή συσταλτική ερμηνεία του όρου «απεικονίσεις», ώστε να περιλαμβάνει μόνο τα πιστώς αποδιδόμενα.


2. Με τη σύνδεση της προϋπόθεσης αδειοδότησης με την κατάσταση του Μνημείου και τις συνθήκες παραγωγής της απεικόνισης με σύνθετο και ογκώδη εξοπλισμό, ενώ σήμερα γίνονται όλα ακόμα και με ένα καλό κινητό τηλεφωνο.


3. Με την αντικατάσταση της φράσης "άμεσος ή έμμεσος εμπορικός ή οικονομικός σκοπός" με τη φράση "με σκοπό το κέρδος", αφαιρώντας πονηρά τους έμμεσους οικονομικούς ή εμπορικούς σκοπούς.


4. Απελευθερώνοντας πλήρως, χωρίς αδειοδότηση και καταβολή τελών, τη δημιουργία και πώληση απλών αντιγράφων μνημείων, δηλαδή ανταγωνιστικών προϊόντων του ΤΑΠΑ.


5. Προσθέτοντας επιφύλαξη στο αποκλειστικό δικαίωμα του Δημοσίου ακόμα ΚΑΙ στην παραγωγή ακριβών αντιγράφων των μνημείων, κάτι που υποκρύπτει και επιφέρει, προσθετικά με τα παραπάνω, ανυπολόγιστη απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο."

Για το ΑΚΡΟΠΟΛ:


"Με το άρθρο 1 είναι σαφές ότι το ΑΚΡΟΠΟΛ μετατρέπεται σε χώρο διοργάνωσης προσωπικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός του ίδιου του ΑΚΡΟΠΟΛ, καθώς η Διοίκησή του ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα άρνησης, ακόμα και αν έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αυτό, σε συνδυασμό, μάλιστα με το Άρθρο 21, με το οποίο συστήνετε ένα ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις δημόσιες σχέσεις και την εθιμοτυπία του Υπουργού δείχνει γενικότερα και το σεβασμό που έχετε, τόσο στον σύγχρονο πολιτισμό και στις ανάγκες του, όσο και στους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του ήδη υποστελεχωμένου Υπουργείου σας. Πόρους, τους οποίους εκμεταλλεύεστε για να δημιουργήσετε ένα τμήμα με αρμοδιότητες, που έχει βάσει του άρθρου 3 του Οργανισμού, το Πολιτικό Γραφείο του εκάστοτε Υπουργού.


Τέλος, το Άρθρο 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 24 αποδεικνύει εξίσου τη σύγχυση και την αντιφατικότητα του νομοσχεδίου και την έλλειψη οράματος που το διέπει. Με το Άρθρο 2, το Ακροπόλ, αντί να αποτελέσει πνεύμονα ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργίας και ανάσας για τον σύγχρονο πολιτισμό, συστήνεται ως κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης καλλιτεχνών, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων «διαχείρισης» κονδυλίων και προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, με το άρθρο 24 συστήνονται θέσεις Διοικητικού-Οικονομικού Διευθυντή στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, για να «απελευθερωθούν» οι καλλιτεχνικοί τους Διευθυντές, από τα «περιττά» γραφειοκρατικά βάρη και να ασκούν απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό τους έργο!!!

Θα μας εξηγήσετε, κα Υπουργέ, αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική και αυτή την αντίφαση;"


8 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page