top of page

"Πρέπει να δώσουμε στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς κίνητρα, για την ενίσχυση της Παιδείας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος"


Κατάθεση τροπολογίας για την συνυπηρέτηση νεοδιόριστων συζύγων – εκπαιδευτικών και κοινοβουλευτική ομιλία από την Καλλιόπη Βέττα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες το απόγευμα στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ κατέθεσε τροπολογία για την συνυπηρέτηση νεοδιόριστων συζύγων – εκπαιδευτικών.



Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες το απόγευμα στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ κατέθεσε τροπολογία για την συνυπηρέτηση νεοδιόριστων συζύγων – εκπαιδευτικών.

 

Η Βουλευτής ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο αίρει βασικές αρχές της Παιδαγωγικής επιστήμης καθώς εισάγει ως «μεταρρυθμιστική» συνθήκη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ψηφιακά εργαλεία και αντίστοιχη μεταβολή  της εκπαιδευτικής καθημερινότητας.

 

Όπως τόνισε η κ. Βέττα, η δια ζώσης σχέση μαθητή – εκπαιδευτικού είναι αναντικατάστατη και δεν πρέπει να υπονομεύεται ενώ, παράλληλα, τόνισε η ψηφιοποίηση είναι χρήσιμη αρκεί να μην αναγορεύεται σε ύψιστο εργαλείο, την ώρα, δε , που μια σειρά από παράγοντες, όπως η επάρκεια του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα σχολεία, η διάρκεια παραμονής των παιδιών στις οθόνες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ακόμα και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, είναι αδιευκρίνιστοι και ασαφείς.

 

Τέλος, επί του νομοσχεδίου, στηλίτευσε το γεγονός ότι οι ιδιώτες αποκτούν κυρίαρχο ρόλο ακόμα και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων στους τομείς της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ επέκρινε την απουσία, για μια ακόμη φορά, οποιασδήποτε πρόνοιας για την επαγγελματική και τουριστική εκπαίδευση.

 

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο, την οποία συνυπέγραψαν 27 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα την συνυπηρέτηση των νεοδιόριστων συζύγων - εκπαιδευτικών.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κ. Βέττα για την στήριξη των νέων δασκάλων και καθηγητών, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τη θωράκιση της εκπαίδευσης.

 

Συγκεκριμένα, η Βουλευτής πρότεινε ότι, για την περίπτωση νεοδιόριστων συζύγων - εκπαιδευτικών (ή σε σύμφωνο συμβίωσης) που διορίζονται σε διαφορετικές δυσπρόσιτες περιοχές, να παρέχεται η δυνατότητα να μπορεί να αποσπάται άμεσα ο ένας/μία σύζυγος σε κενή θέση σχολικής μονάδας στην δυσπρόσιτη περιοχή που υπηρετεί ο/η έτερος σύζυγος, κατόπιν συνυπολογισμού της οικογενειακής τους κατάστασης.

 

Πρόκειται για μια δίκαιη παρέμβαση, όπως τόνισε, καθώς δεν θίγει τα συμφέροντα κανενός, -μιας και η συνυπηρέτηση θα οριστικοποιείται μόλις λήξει η διαδικασία τοποθέτησης με όλα τα υφιστάμενα κριτήρια-, ενώ, παράλληλα, ενισχύει τα δημόσια οικονομικά καθώς στελεχώνονται οι θέσεις έγκαιρα, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

 

Το πλέον κρίσιμο όμως, όπως τόνισε, είναι η συμβολή της προτεινόμενης ρύθμισης στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς, μέχρι σήμερα, οι εν λόγω οικογένειες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών αναγκάζονται να χωρίζονται για τουλάχιστον δύο χρόνια, να επιβαρύνονται οικονομικά με τα έξοδα δύο σπιτιών σε μια εποχή μεγάλης στεγαστικής κρίσης και να μην μπορούν να εγκαθιδρύσουν μια κανονική συνθήκη για τη ζωή τους.

 

Η τροπολογία της κ. Βέττα, δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, με την δέσμευση ωστόσο, ότι θα συμπεριληφθεί και θα ψηφιστεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

 

Κλείνοντας την ομιλία της, η  Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης τόνισε ότι η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη, ενώ τα εργαλεία της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πρέπει να αξιοποιούνται με σύνεση και φειδώ, στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους και κριτικούς πολίτες με πολύπλευρες προσλαμβάνουσες και ανθρωπιστικές αξίες.


«Η κοινωνία μας, αλλά και κάθε κοινωνία, για να ευημερήσει, χρειάζεται ενεργούς πολίτες με παρουσία στα κοινά κι αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους τους, όχι υπάκουους κι αποχαυνωμένους τηλεθεατές, απαθείς δέκτες των άνωθεν εντολών και κελευσμάτων»


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στα παρακάτω βίντεο: 







5 Προβολές0 Σχόλια

Kommentare


bottom of page