Στην εφημερίδα "Ο Χρόνος" και στη Βάια Λαμπροπούλου.
Η Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Χρόνος" και στη Βάια Λαμπροπούλου, σχετικά με ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς και για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων και για τη μεταλιγνιτική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία.
Σημεία από τη συνέντευξη στην εφημερίδα "Χρόνος":
- Είναι στόχος της κυβέρνησης η διάλυσή της Λάρκο και γιατί;
Κ.Β.: Η συστηματική απαξίωση, ο ειδικός διαχειριστής, η παύση των πληρωμών σε εργαζομένους και προμηθευτές, η προαναγγελία της πτώχευσης, η αδιαφορία να χρησιμοποιηθούν τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία φανερώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης: απαξίωση, συκοφάντηση, κατάτμηση και εκποίηση... Ως προς τα κίνητρα, θα είμαι σαφής. Η ΝΔ, από πολιτική και ιδεολογική σκοπιά, είναι υπέρ της άνευ όρων εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Οπότε, και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, κινητροδοτείται από την παραπάνω θέση.
-Καταθέσατε ερώτηση προς τον Υπουργό περιβάλλοντος σχετικά με το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στην περιοχή. Ποια απάντηση λάβατε; Κινδυνεύει η περιοχή μας να έχει σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα;
Κ.Β.: Πράγματι, κατέθεσα την ερώτηση που αναφέρατε, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας στον τομέα της τηλεθέρμανσης, προβλήματα τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά.
Μια μικρή σύνοψη είναι η εξής : οικονομικά ζητήματα λόγω της χρήσης πετρελαίου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης (να σημειωθεί ότι για τον δήμο Κοζάνης το κόστος ανέρχεται σχεδόν στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον δήμο Εορδαίας το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ), μη πρόταξη μονάδων στο σύστημα, έλλειψη σχεδιασμού για την επέκταση του δικτύου φ.α. στη Δυτική Μακεδονία, καμία πρόνοια για την αδιατάρακτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα τον χειμώνα της επόμενης χρονιάς.
Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ερώτηση. Αναμένω, όπως όλοι μας, τις απαντήσεις... Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για την περιοχή, καθώς θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.
-Τι σημαίνει μεταλιγνιτική περίοδος για τη Δυτική Μακεδονία; Πόσο ομαλά μπορεί να γίνει η μετάβαση αυτή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες;
Κ.Β.: Η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο απαιτεί ένα πολύ μεγάλο σχέδιο, με ολιστική αντιμετώπιση: μέριμνα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, ενεργειακή αυτονομία της χώρας, κλιματική ουδετερότητα, αποκαταστάσεις εδαφών, αδιάκοπη λειτουργία τηλεθέρμανσης, εξασφάλιση ποιοτικής ύδρευσης και άρδευσης.
Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά σημεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν για την επόμενη ημέρα, ώστε μέσα από μια ομαλή διαδικασία, να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο τέλος της διαδρομής.
Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε ως σήμερα είναι «πράσινες» μεγαλοστομίες και κενές εξαγγελίες, άνευ περιεχομένου και προοπτικής. Γι΄αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, αποδοκιμάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την βίαιη απολιγνιτοποίηση.
– Ο καλλιτεχνικός κόσμος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα όλο αυτό το διάστημα λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο λόγω κορωνοϊού. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να επανέλθει η κατάσταση; Πως θα μπορούσε ο πολιτισμός και η τέχνη να βοηθήσουν την κοινωνία μας να προσαρμοστεί στην νέα κανονικότητα, με τον φόβο να είναι ακόμη κυρίαρχος στον κόσμο;
Κ.Β.: Δυστυχώς, ο τομέας του πολιτισμού, κατά την διάρκεια της κρίσης, αφέθηκε πλήρως στην τύχη του. Τα καθυστερημένα και ελλιπή μέτρα καλύπτουν μια μικρή μειοψηφία των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού γεγονός που έχει οδηγήσει τους συγκεκριμένους ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες.
Για να επανέλθει η κατάσταση, θα έπρεπε να ληφθούν εμπροσθοβαρή και καθολικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση για τους καλλιτέχνες και ταυτόχρονα, να δίνουν προοπτική και διέξοδο για την επόμενη ημέρα. Ο σχεδιασμός αυτός, αποτέλεσε τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπόνηση του προγράμματος ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εντάσσοντας όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, όπως άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, αγρότες, ΑμεΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
– Κλείνοντας θα ήθελα τη γνώμη για ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες. Η κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών τι επιπτώσεις θα έχει για την περιοχή μας;
Κ.Β.: Με μια λέξη: καταστροφικό. Οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αποτελούσαν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις επιδιώξεις συμφερόντων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις προστατευόμενες περιοχές με ποικίλους τρόπους.
Η κατάργηση των φορέων και η πλήρης αποδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, ανοίγει τον δρόμο για την άλωση όλων των περιοχών από τα ενδιαφερόμενα συμφέροντα.
Η περιοχή μας, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πεδίο «επενδυτικών» σχεδίων, όπως έχει δείξει η εμπειρία στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Είναι στο χέρι όλων μας, να παλέψουμε με κάθε τρόπο, ώστε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Το οφείλουμε στην Ελλάδα και τη φυσική ομορφιά της, το οφείλουμε στους ανθρώπους της, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
Comments