Ομιλία της Καλλιόπης Βέττα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι στην ακρόαση των φορέων αναδείχθηκε η μεγάλη εναντίωση των πανεπιστημιακών, των ερευνητών και των διοικητικών για το νομοσχέδιο (αντιπρόσωποι των φοιτητών δεν προσκλήθηκαν, με ευθύνη της Υπουργού), καθώς με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε αγοραίο παρακολούθημα, μιας και πρέπει να διεκδικούν πόρους από τους φοιτητές και την αγορά για την επιβίωση τους.
Ειδικότερα, εστίασε στα άρθρα που φέρνουν εξωπανεπιστημιακούς στο Συμβούλιο Διοίκησης οι οποίοι, χωρίς γνώση και περγαμηνές, καθώς απαιτείται μόνο ένα πτυχίο, θα έχουν ρόλο, όχι μόνο στην διαχείριση των υποχρεώσεων του Πανεπιστημίου, αλλά και στα ακαδημαϊκά ζητήματα, ακόμη και στα γνωστικά πεδία που θα διδάσκονται, την ώρα μάλιστα που εξοβελίζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές, οι ΕΔΙΠ και οι ΕΤΕΠ από τη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης.
Στη συνέχεια, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, στηλίτευσε την ανάκληση της εκπροσώπησης των φοιτητικών παρατάξεων (άρθρα 42-43), την αποδιάρθρωση της επιστημονικής πειθαρχίας με τα a la carte και προσωποπαγή πτυχία (70-78), την κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών -καθώς πλέον δεν είναι υποχρέωση των πανεπιστημιακών να διδάσκουν αμισθί σε αυτά- όπως και των υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (79-97) ενώ, τέλος, αναφέρθηκε στα 25 (!) άρθρα για το πειθαρχικό δίκαιο των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που κωδικοποιούνται με το νομοσχέδιο.
Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση, δεν μεριμνά για την φοιτητική αναβάθμιση, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υποδομών. Αντιθέτως, δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, συγκεντρωτικό, με γραφειοκρατική δομή, πλήρως εξαρτώμενο από την αγορά και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της στα συμβούλια διοίκησης. Ουσιαστικά, συμπληρώνοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σας, με την εξίσωση των τίτλων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, όπως και το αντίστοιχο, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δημιουργείτε ένα πανεπιστήμιο πλήρως ελεγχόμενο και εξαρτώμενο, αποκομμένο από την κοινωνία και τις ανάγκες της, υποταγμένο στη νεοφιλελεύθερη οικονομία και τις επιταγές της».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Κ. Βέττα στο παρακάτω video:
Comments